Concept for sale

Op 4 juli 1999 schreef ik, mijmerend op het balkon in mijn agenda: “Zou het wat worden, dat Eerste Huiskamer Keramiek Caf”.

En ja, het werd wat na drie maanden. Alleen de naam moest anders (ik wist toen nog niet zoveel van Horecavergunningen als dat ik nu wel weet).

Gewild en ongewild bleek ik pionier/trendsetter van een nieuwe bedrijfstak: workshops servies beschilderen.

En niet alleen bij mij:  inmiddels hebben er honderden in Nederland de deuren geopend. En de meeste ook weer snel gesloten. En nog steeds vliegen ze maandelijks als paddenstoelen uit de grond. En zakken als een plumpudding weer in elkaar.


Het is de ongedwongen huiskamersfeer die enorm aanslaat.  Maar in atelier, schuur of garage kan natuurlijk ook. Een winkel raad ik af. Je loopt het risico in deze recessie-tijd te gaan versnipperen met het gedwongen opnemen van andere artikelen dan keramiek en moet je derhalve alsnog binnen een jaar je deuren sluiten.

Realiseer je wel dat hier om een onderneming gaat en niet om een leuke hobby erbij. Van servies beschilderen met  ‘speciale’ hobby porseleinverf in de keukenoven en waarvan het resultaat  van het snijden van een boterham een kras in de verf is, laat staan dat het in de vaatwasser kan, weet ik niets en wil ik ook zo houden.

Misschien kijk je wel naar programma’s als “Ik begin voor mezelf” e/o “Ik begin” met als doel van je hobby je werk te maken, opdat je geen hobby meer hebt of ‘’Ik vertrek” e/o  “Een plek onder de zon” met de heimelijke wens in het verre Zuiden een bed & breakfast met workshops te beginnen. Misschien kan
www.daretoo.nl 
je wel op weg helpen.

De coaching behelst vier dagdelen (1 op 1). In deze delen leer je alles wat ik door scha en schande in 18 jaar op klei-gebied heb geleerd en in 27 jaar als (creatief) ondernemer, met als voordeel dat jj niet het wiel opnieuw dient uit te vinden. Alle facetten komen aan de orde:  het kleien, gieten, biscuit stoken, decoreren met verschillende technieken (met uitzondering van kobalt oxide) en idem verven, transparant glazuren, oven vullen, 800C  opglazuur (technieken). Geen transfers. Wordt de uitgebreide inventarislijst van zes A-4tjes (van biscuit tot een taartvorkje) stuk voor stuk besproken. Je krijgt een lijst van alle leveranciers (winkels, grossiers en fabrikanten) van materialen (verf en biscuit) in Nederland, Europa en China. En voor zover mijn kennis reikt, ook in het land waar je je wilt gaan vestigen.
 En natuurlijk adviseer ik je omtrent aanschaf van de keramische oven(s). Kortom, alle kennis en vaardigheden die je nodig hebt om bij wijze van spreken na de aanschaf van je materialen, direct aan de slag te gaan.

E
n natuurlijk houdt de coaching niet op na de vier dagdelen; je kan te allen tijde bellen als je met klokkende oksels je eerste grote schalen staat te glazuren of kom ik (in overleg) om je hiermee nog een keer op weg te helpen.

De laatste tijd wordt mij steeds vaker door kunstenaars (kunstschilders, grafisch vormgevers, etc.) gevraagd of er een mogelijkheid bestaat tot een n-daagse workshop waarin alleen alle schildertechnieken van het keramiek aan bod komen. Meestal is er "een pottenbakker of buurthuis met keramiekoven" dichtbij,  zodat het glazuren en afbakken geen uitleg behoeft. Ook deze mogelijkheid is er nu.


Inlichtingen over de coaching worden alleen telefonisch gegeven (dus niet per mail) en aan ‘gewoon leuk, handig, gezellig, inspirerend, langs komen’ doe ik niet (musea en bibliotheken daarentegen wel).

 

TEL 31 (0)20 664 3349 / MOB 31 (0)6 446 29 379
info@deeerstekeramiekkamer.nl